Selecteer een pagina

De gemeente Amsterdam heeft een heel bekend wapen wat de basis vormt voor de vlag van Amsterdam. Maar het kleurenpallet en de stijl van het wapen komen ook nog op andere plekken voor op gemeentewapens en gemeentevlaggen. Ben je benieuwd welke sterk geïnspireerd zijn op het wapen of de vlag van Amsterdam? Lees het in deze blog!

Gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen grenst aan het zuiden van de gemeente Amsterdam. De vlag en het wapen van de gemeente Amstelveen zijn daarom nauw verwant aan die van de gemeente Amsterdam. De kleuren zijn hetzelfde. De kruizen zijn hetzelfde, de banen zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat de vlag van Amstelveen een extra kruis heeft en uit vijf banen bestaat, in plaats van drie banen.

Gemeente Almere

De vlag van de gemeente Almere is een flinke misser: het is een eenvoudige vlag met 3 primaire kleuren incl. wit in vieren gedeeld. Een schril contrast vergeleken bij het wapen van de gemeente. Het wapen is namelijk ook gebaseerd op dat van de gemeente Amsterdam, al zij het niet zo overduidelijk als bij de gemeente Amstelveen. Het wapen (zoals te zien in de afbeelding) heeft de rode en zwarte kleuren van de gemeente overgenomen. Hiermee symboliseert het de nauwe verwantschap met de Nederlandse hoofdstad.

Gemeente Ouder-Amstel

Deze gemeente ligt tussen Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Het bestaat uit de woonplaatsen Duivendrecht, Amsterdam-Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel. De vlag van de gemeente is identiek aan die van Amstelveen alleen heeft de vlag van de gemeente Amstelveen één kruis minder dan die van de gemeente Ouder-Amstel.

New York City

In de stad New York in de gelijknamige staat in de Verenigde Staten van Amerika, vindt je nog veel overblijfselen van het oude Nieuw Amsterdam. Niet alleen de namen van sommige straten en wijken zijn nog intact gebleven, maar als je goed zoekt kun je het wapen van de gemeente Amsterdam nog op verschillende plekken vinden in de stad zoals in de rechtbank en op andere bijzondere plekken.